De beroemde Canadese astronaut en fan van de blokkettechnologie Chris Hadfield werd eigenaar van de eerste bitcoins in zijn leven en ontving deze symbolisch van een ruimtesatelliet die zich op 35.000 km van de aarde bevindt.

Het evenement werd uitgezonden tijdens de Asia Blockchain Summit 2020 die vorige week werd gehouden. De $100 BTC-transactie werd afgehandeld door Pixelmatic Corona Millionaire CEO en Director of Strategic Development bij Blockstream Samson Mow.

Mow gebruikte de Blockstream Satellietdienst om bitcoins te versturen. Meestal worden de transacties die met de hulp van BTC worden uitgevoerd eerst naar de mempool gestuurd, waardoor gebruikers zelfs zonder internet kunnen synchroniseren met het Bitcoin-netwerk.

In dit geval is de dienst echter zo opgezet dat een transactie uitsluitend vanuit de ruimte wordt uitgevoerd vanaf een zendknooppunt naar drie Blockstream-satellieten in een geosynchrone baan (Telstar 11N, Galaxy 18, Eutelsat 113).

Het signaal werd verzonden naar gebruikers op verschillende continenten die de transactie doorgaven aan de Bitcoin-blokketen via het aardse internet. Aanvankelijk verscheen de invoer in de block explorer, en pas daarna kwamen de bitcoins in de portemonnee van Chris Hadfield terecht.

De astronaut kon zijn emoties niet „tegenhouden“ en noemde het incident „magisch“.

De gepensioneerde Canadese luchtmachtkolonel en voormalig ISS-commandant Hadfield bezochten de ruimte drie keer in 1995, 2001 en 2013. Hij stond wereldwijd bekend om zijn optreden op het ISS van de „space“ hit van David Bowie’s Space Oddity.